Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer

2020 David Dencik

Det är inte bara inom film och på teaterscenen som David Dencik har utmärkt sig. Skådespelaren har sedan 2018 varit knuten till Högskolan för scen och musik där han, tack vare Stenastiftelsen, varit återkommande artist in residence.

David Dencik (Foto: Magnus Gotander)– Det är väldigt inspirerande att se honom arbeta med de unga skådespelarna. David Dencik är ingen anekdotgubbe som sitter och drar historier från olika filminspelningar. Han har en intellektuell vetgirighet och är alltid nyfiken på att ta reda på vad som fungerar och inte. Som pedagog ligger han väldigt nära sin egen praktik som handlar om att analysera, kartlägga och försöka ringa in det unika i varje rolltolkning. Tack och lov har vi en vecka kvar med honom som artist in residence, säger Catharina Bergil, som är enhetschef för scenkonstområdet på Högskolan för scen och musik, och den som har nominerat den 45-årige dansk-svenske skådespelaren till hedersdoktor.

En fullständigt amoralisk och provocerande outsider

Denciks meritlista är omfattande och rolltolkningarna ofta anmärkningsvärda. I januari i år tilldelades han en guldbagge för sin roll som Sture Bergwall i Quick.

– David Dencik är en enormt skicklig skådespelare. I Quick gör han en fantastisk gestaltning av en person som långsamt inser att han är oskyldig till de brott han dömts för. En annan prestation som jag vill lyfta fram är från tv-serien Top of the Lake där David Dencik i andra säsongen slår knockout i rollen som en fullständigt amoralisk och provocerande outsider. Och så vill jag även nämna Chernobyl där han spelar en porträttlik och återhållsam, men ändå maktfullkomlig, roll som Gorbatjov.

Nästa besök som artist in residence på Högskolan för scen och musik är planerat till våren 2021. Och när ser vi David Dencik på filmduken härnäst? I nästa James Bond-film, No Time to Die, där han spelar skurken Valdo Obruchev.

Hedersdoktorer med anknytning till Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet:

Skådespelaren David Dencik (2020)
Regissören Thomas Ostermeier (2019)
Sångaren, riksspelman och kompositören Lena Willemark (2018)
Dirigenten och pianisten Christian Zacharias (2017)
Trumpetaren Arve Henriksen (2016)
Performanceartisten Liz Aggiss (2013)
Dirigenten Gustavo Dudamel (2012)
Musikforskaren Kerala Snyder (2010)
Dirigenten Kjell Ingebretsen (2009)
Operasångerskan Rut Jacobson (2004)
Forskaren i musikpedagogik David Hargreaves (2004)
Regissören Eva Bergman (2003)
Teaterpedagogen Gert (Yat) Malmgren (2000)
Dirigenten Herbert Blomstedt (1999)
Dirigenten Neeme Järvi (1991)
Cellisten Guido Vecchi (1989)

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2020-06-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?