Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer

2019 Thomas Ostermeier

Regissör Thomas Ostermeier, sedan 2000 konstnärlig ledare för teatern Schaubühne i Berlin, räknas som en av Europas främsta regissörer. Han har blivit kallad "The face of modern German Theatre".

Han är mest känd för sina hyllade produktioner av Hedda Gabler, Shopping and Fucking och Hamlet, och han har vunnit en lång rad priser för sina uppsättningar. När han 2011 fick Venedigbiennalens Guldlejon för sin samlade insats som regissör, blev han den yngsta någonsin att motta priset. Thomas Ostermeier är också en av de konstnärliga ledarna för Avignonfestivalen och han har gett ut flera böcker. Den senaste - The Theatre of Thomas Ostermeier - om sin metod att iscensätta dramatiska texter.

Thomas Ostermeiers scenkonst bottnar i ett stort socialt engagemang och han blandar realistiska och expressiva uttryck på ett helt eget sätt. Han har haft väldigt stor betydelse för scenkonstens utveckling.

Högskolan för scen och musik har sedan tidigare ett samarbete med Thomas Ostermeier, genom det internationella nätverket Prospero.

– Vår förhoppning är att, tillsammans med Göteborgs Stadsteater, få fördjupa det samarbetet och att våra studenter och medarbetare får del av Thomas Ostermeiers kunskap och erfarenheter och lära mer om de metoder han berättar om i sin senaste bok, säger Sanne Kofod Olsen.

Artist talk med Thomas Ostermeier från 13 september 2019 på Högskolan för scen och musik.

Samtliga hedersdoktorer med anknytning till Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet:

Regissören Thomas Ostermeier (2019)
Sångaren, riksspelman och kompositören Lena Willemark (2018)
Dirigenten och pianisten Christian Zacharias (2017)
Trumpetaren Arve Henriksen (2016)
Performanceartisten Liz Aggiss (2013)
Dirigenten Gustavo Dudamel (2012)
Musikforskaren Kerala Snyder (2010)
Dirigenten Kjell Ingebretsen (2009)
Operasångerskan Rut Jacobson (2004)
Forskaren i musikpedagogik David Hargreaves (2004)
Regissören Eva Bergman (2003)
Teaterpedagogen Gert (Yat) Malmgren (2000)
Dirigenten Herbert Blomstedt (1999)
Dirigenten Neeme Järvi (1991)
Cellisten Guido Vecchi (1989)

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?