Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Artist in residence-program

2018 startade Högskolan för scen och musik ett nytt Artist in residence-program. Programmet, som stöds ekonomiskt av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, går ut på att under en treårsperiod bjuda in tongivande konstnärer för återkommande insatser som gästlärare.

David Dencik i en workshop med skådespelarstudenterna. Foto: Magnus Gotander

David Dencik

Den internationellt kände skådespelaren David Dencik blev den första av tre konstnärer/pedagoger som gästade Högskolan för scen och musik inom ramen för programmet.

Den 7–9 maj 2018 kom David Dencik för ett första besök, då han höll i workshops och masterclasses i filmskådespeleri för skådespelarstudenterna. Den 7 maj hölls ett "artist talk" dit även filmstudenter från Akademin Valand och en intresserad allmänhet bjöds in.

31 januari 2019 höll David Dencik gemensamma masterclasses för film- och scenkonststudenter, samt ett artist talk öppet för allmänheten. Läs mer i vårt kalendarium.

– Att få David Dencik som återkommande gästlärare betyder mycket för skådespelarstudenterna på Högskolan för scen och musik. Utbildningarna har en uttalad profil i filmskådespeleri, och vi har länge försökt få till ett samarbete med Dencik, säger Catharina Bergil, enhetschef för scenkonstutbildningarna vid HSM.

David Dencik är känd från internationella storfilmer som War Horse, The Girl With the Dragon Tattoo och Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Hösten 2017 spelade han en av huvudrollerna i tv-serien Top of the Lake. Innan filmkarriären tog fart 2007 gjorde David Dencik en rad roller på Dramaten. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Stenastiftelsen har tidigare lämnat bidrag till verksamhet på Högskolan för scen och musik. Denna gång omfattar stödet totalt tre Artists in Residence under perioden 2018–2020 där David Dencik är den första.

– Det är roligt att kunna bidra med det här spännande tillskottet till studenternas övriga utbildning. Vi hoppas att det också ytterligare stärker Högskolan för scen och musik som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervju med David Dencik på Stenastiftelsens hemsida.


Ross Daly i en workshop med musikstudenter. Bild: Magnus Gotander

Ross Daly

Den hyllade musikern Ross Daly är en virtuos på flera instrument från den östra medelhavsregionen och Asien, som den kretensiska lyran och den afghanska lutan rabab. Han har spelat in över 30 album och uppträtt över hela världen. Med stöd från Stenastiftelsen blir han gästlärare på Högskolan för scen och musik inom programmet Artist in residence.

Ross Daly växte upp i Irland och USA, men lever sedan 35 år i Grekland. 1982 grundade han Musical Workshop Labyrinth i Heraklionprovinsen på Kreta, idag erkänd som den ledande institutionen i Grekland inom utbildning av modal och traditionell musik. Genom konserter, seminarier och kurser utgör den en mötesplats för musiker och studenter.

Under sitt första besök i Göteborg den 14–16 november arbetade Ross Daly med världsmusik- och improvisationsstudenterna. Ytterligare minst två längre arbetsperioder i Göteborg är planerade under de kommande två åren.

– Det fascinerande med Ross Daly är att han har lyckats fördjupa sig i traditioner han själv inte vuxit upp med. Han har en djup kunskap och kan ge en förståelse för den modala musiken, säger Thor Ahlgren, tidigare student på världsmusikprogrammet.

Ross Daly har studerat lokala musiktraditioner, främst i Mellanöstern, Centralasien och den indiska halvön. Han bygger sina kompositioner kring erfarenheter och intryck från sina resor. Han är upphovsman till termen Contemporary Modal Music, det vill säga samtida kompositioner som hämtar inspiration från modala musiktraditioner.

– Ross Daly är en stark inspirationskälla för musiker runt om i världen som kan ge våra studenter existentiella perspektiv på hur de kan tänka som musiker och konstnärer, säger Jonas Simonson, programansvarig för världsmusikutbildningarna.

Ross Daly blir den andra så kallade Artist in residence med stöd från Stenastiftelsen, efter skådespelaren David Dencik som kom på ett första besök i våras.

– Vi är glada att kunna bidra till att studenterna får tillgång till den världskände musikern Ross Daly. Förhoppningsvis innebär det också att Högskolan för scen och musik stärks som en attraktiv och internationellt erkänd utbildningsinstitution, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Läs intervju med Ross Daly på stenastiftelsens hemsida.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2019-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?