Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i opera

Med ett litet antal studenter per år är operaprogrammet en individanpassad utbildning med goda möjligheter för personlig coachning. Den vokala träningen utgör en stor del i undervisningen, samtidigt som vi jobbar med hela operasångaren, där även rörelse och scenisk gestaltning tar stor plats. 

Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten mitt i centrala Göteborg. Här studerar du i en miljö som liknar ett professionellt teaterhus med kostym, ljus, rekvisita och verkstad. Du får dessutom samarbeta med den internationella orkestermasterutbildningen som finns i huset. Vi har ett nära samarbete med GöteborgsOperan, men också en stark internationell anknytning – dels genom namnkunniga gästlärare som Barbara Bonney och Henrik Schaefer, dels genom våra egna lärare som även är verksamma internationellt. Under utbildningen får du möjlighet att göra flera studieresor i Europa. Som student på Högskolan för scen och musik har du unika möjligheter att söka ett stort antal stipendier.

 

Vad innehåller utbildningen?

Vokal gestaltning (85,5 hp)

Kurserna i vokal gestaltning innehåller enskilda sånglektioner två gånger i veckan, master classes, repertoarklasser, musikalisk instudering, språk, talteknik, ensemblesång och kammarmusik.

Teori och lärande (29 hp)

Detta ämne innehåller musikteori, gehör, operateori, operahistoria och konstnärlig process. Det mesta av undervisningen sker i grupp men också som individuell coachning och handledning.

Scenisk gestaltning (50,5 hp)

Ämnet innehåller fysisk grundträning, rörelseimprovisation, dans, scenisk grundträning, musikdramatisk gestaltning samt arbete med regissörer i operaprojekt och fullskaliga operaproduktioner.
Även här sker det mesta i grupp, men du får också individuell handledning i det sceniska gestaltandet.

Självständigt arbete (15 hp)

Detta är det skriftliga examensarbetet som du arbetar med under de två sista terminerna under handledning både i grupp och individuellt.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i opera, 180 högskolepoäng.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?