Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i opera

Med ett litet antal studenter per år är operaprogrammet en individanpassad utbildning med goda möjligheter för personlig coachning. Den vokala träningen utgör en stor del i undervisningen, samtidigt som vi jobbar med hela operasångaren, där även rörelse och scenisk gestaltning tar stor plats.
Högskolan för scen och musik finns i huset Artisten mitt i centrala Göteborg. Här studerar du i en miljö som liknar ett professionellt teaterhus med kostym, ljus, rekvisita och verkstad. Du får dessutom samarbeta med den internationella orkestermasterutbildningen som finns i huset. Vi har ett nära samarbete med GöteborgsOperan, men också en stark internationell anknytning – dels genom namnkunniga gästlärare som Barbara Bonney och Henrik Schaefer, dels genom våra egna lärare som även är verksamma internationellt. Under utbildningen får du möjlighet att göra flera studieresor i Europa. Som student på Högskolan för scen och musik har du unika möjligheter att söka ett stort antal stipendier.

 

Barnet och trollerierna, en kammaropera av Maurice Ravel och spelas av studenterna 21, 22 och 23 mars på Artisten samt 25 mars på SPIRA i Jönköping.

Vad innehåller utbildningen?

Vokal gestaltning (85,5 hp)

Kurserna i vokal gestaltning innehåller enskilda sånglektioner två gånger i veckan, master classes, repertoarklasser, musikalisk instudering, språk, talteknik, ensemblesång och kammarmusik.

Teori och lärande (29 hp)

Detta ämne innehåller musikteori, gehör, operateori, operahistoria och konstnärlig process. Det mesta av undervisningen sker i grupp men också som individuell coachning och handledning.

Scenisk gestaltning (50,5 hp)

Ämnet innehåller fysisk grundträning, rörelseimprovisation, dans, scenisk grundträning, musikdramatisk gestaltning samt arbete med regissörer i operaprojekt och fullskaliga operaproduktioner.
Även här sker det mesta i grupp, men du får också individuell handledning i det sceniska gestaltandet.

Självständigt arbete (15 hp)

Detta är det skriftliga examensarbetet som du arbetar med under de två sista terminerna under handledning både i grupp och individuellt.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i opera, 180 högskolepoäng.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-03-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?