Historik

Högskolan för scen och musik bildades 1 juli 2005 genom att dåvarande Musikhögskolan, Operahögskolan och Teaterhögskolan gick samman i en institution. Men både musikutbildningarna och de sceniska utbildningarna har en lång historia i Göteborg.

Musikutbildningarnas historik:

Tonsättaren och dirigenten Wilhelm Stenhammar tog 1916 initiativet att bilda Göteborgs Orkesterskola med nära anknytning till dåvarande Göteborgs orkesterförening, sedermera Göteborgs symfoniker, en anknytning som behållits och på senare år stärkts. Skolans lärare utgjordes av orkesterns musiker och antalet elever var litet.

Från 1954 kallas skolan Göteborgs Musikkonservatorium och den får fyra år senare statsbidrag. 1971 förstatligas konservatoriet och blir Musikhögskolan i Göteborg med ca 100 studenter och egen examinationsrätt. Samma år startar försöksutbildningen Särskild Ämnesutbildning i Musik (SÄMUS) på initiativ av OMUS (Organisationskommittén för högre musikutbildning). Året därpå genomförs, även det på OMUS’ initiativ, en reformerad kyrkomusikerutbildning.

1977 inkorporeras Musikhögskolan med Göteborgs universitet och fr o m 1978 ingår tvåämnesutbildningen (tidigare SÄMUS) i verksamheten, då omfattande c:a 275 studenter.

Under 80-talet tillkommer diplomutbildning, den musikvetenskapliga institutionen blir en avdelning inom Musikhögskolan och den konstnärligt-kreativa varianten av forskarutbildning etableras samtidigt som en musikpedagogisk forskarinriktning börjar växa fram.

90-talet innebär expansion av musiklärarutbildningen, de första disputationerna inom såväl den konstnärligt-kreativa som musikpedagogiska forskarutbildningen äger rum och Musikhögskolan flyttar från tidigare nio olika byggnader in i huset Artisten. Till Artisten flyttar även dåvarande Teaterhögskolan och avdelningarna för kulturvetenskap, dramatik och filmvetenskap. 1997 blir musikvetenskap åter en fristående institution inom humanistiska fakulteten och flyttar ut ur Artisten tillsammans med kulturvetenskap, dramatik och filmvetenskap. År 2000 bildas den konstnärliga fakulteten som samlar alla konstnärliga högskolor vid Göteborgs universitet och skapar sitt fakultetskansli på Artisten. Fakultetskansliet flyttar ut 2004.

De sceniska utbildningarnas historik:

1941 startade en 2-årig teaterskola i Göteborg med namnet Maria Schildknechts elevskola. Bland det första årets elever kan nämnas Gertrud Fridh och Gösta Prüzelius.
Skolan införlivades 1947 med Göteborgs Stadsteater och fick namnet Göteborgs Stadsteaters elevskola. Man började då med intagning varje år med ett något färre antal elever. Utbildningen blev  treårig.

Nästa stora förändring i skolans verksamhet skedde 1964, då den blev en fristående högskola som lydde direkt under dåvarande ecklesiastik-departementet och fick namnet Statens scenskola i Göteborg. Samtidigt fick skolan egna fristående lokaler och kopplingen till Stadsteatern upphörde. Vid detta tillfälle startades även en treårig operautbildning.

1966 knöts Yat Malmgren från Drama Centre i London till skolan som gästlärare i scenframställning. Han undervisade i en speciell teknik som han kallade för "action" och som fortfarande är en av grundstenarna i utbildningen vid skolan. Numera kallas den gestaltningsimprovisation.

1977 upptogs skolan som en institution inom Göteborgs universitet och bytte senare namn till Teater- och Operahögskolan. Verksamheten påverkades endast i begränsad omfattning av omstruktureringen.

1992 startades på försök en ettårig musikalutbildning vid skolan. Den  utvecklades senare till en permanent treårig utbildning, till en början med antagning vartannat år, men sedan 2005 varje år. Nu fick skolan namnet "Högskolan för Teater, Opera och Musikal vid Göteborgs universitet".
Samma år flyttade skolan från Lilla Torp till de nybyggda lokalerna i huset Artisten där även Musikhögskolan fick nya lokaler.

Under 2003 blev Operahögskolan en egen institution och skolans nya namn blev "Teaterhögskolan vid Göteborgs universitet".

Ledare för skolan har under åren varit Maria Schildknecht, Karl-Magnus Thulstrup, Ola Nilsson, Lars Barringer, Bo Swedberg, Frantisek Veres, Harald Ek, Gugge Sandström, Iwar Bergkwist, Per Nordin och Pia Muchin.

Av de som utexaminerats vid skolan under åren kan bland andra nämnas Gunnel Lindblom, Ulla Jacobsson, Sven Wollter, Lena Söderblom, Thommy Berggren, Ingvar Hirdwall, Kent Andersson, Lennart Hjulström, Hans Josefsson, Lars-Erik Berenett, Göran Stangertz, Gunilla Nyroos, Viveka Seldahl, Helena Döse, MariAnne Häggander, Suzanne Reuter, Nina Gunke, Samuel Fröler, Maria Lundqvist, Anders Ekborg, Robert Gustafsson, Regina Lund, Mattias Andersson, Shanti Roney, Ola Norell, Christer Nerfont, Julia Dufvenius, Stephen Hansen, Sara Sommerfeld och Camilla Tilling.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2007-05-11