Ung cellostjärna gästar ung orkester

Nyhet: 2013-09-16

25 år gammal har Andreas Brantelid och hans cello hela världen som arbetsplats. Fredag 20 september kan göteborgspubliken höra dem i huset Artisten tillsammans med University of Gothenburg Symphony Orchestra och dirigenten Ronald Zollman.

Andreas Brantelid började spela cello som 3-åring med sin pappa som lärare. Han debuterade som 14-åring i Edward Elgars cellokonsert, samma konsert som han nu spelar i Göteborg i Köpenhamn och vann sedan första pris i tävlingarna Eurovision Young Musicians samt International Paulo Cello Competition. Senast han besökte Göteborg var förra hösten då han vann Ljunggrenska tävlingen för unga musiker och 100 000 kronor. Andreas Brantelid är verksam som solist med de flesta framstående orkestrarna i Europa och USA samt medlem av Chamber Music Society of Lincoln Center i New York.

På programmet vid denna konsert står förutom Elgars cellokonsert även uvertyren till operan Brudköpet av Bedrich Smetana och Robert Schumanns första symfoni, även kallad Vårsymfonin, denna tonsättares första orkesterverk.

Dirigenten Ronald Zollman är även han mycket internationellt verksam. Han har gästat sammanlagt fler än 150 orkestrar på de fem kontinenterna och är också konstnärlig ledare för orkesterutbildningen i Pittsburgh samt förste gästdirigent vid tjeckiska radioorkestern.

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel är tvåårig och lockar studenter från stora delar av världen – i höst är fjorton nationer representerade. Orkestern utgörs dels av studenter från denna utbildning, dels ofta av studenter från andra musikutbildningar i Sverige och utomlands. Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23