Orkesterns instrument i fokus

Nyhet: 2014-10-14

Kjell IngebretsenEn hel orkesterkonsert men bara ett stycke med hel orkester – så kan man beskriva konserten på fredag 17 oktober med University of Gothenburg Symphony Orchestra i huset Artisten.

Tre klassiker från olika epoker står på programmet med start hos Joseph Haydn och hans sista symfoni, nr 104. Benjamin Brittens variationer över ett tema av läraren Frank Bridge hör till hans mest spelade verk. Och finländaren Aulis Sallinens Chorali för blåsorkester från 1970 hör redan till den klassiska blåsarrepertoaren. Orkesterns konstnärliga ledare Kjell Ingebretsen leder styckena av Haydn och Sallinen medan GöteborgsOperans konsertmästare Øyvor Volle tar med sig alla stråkarna i Brittens variationsverk.

Kjell Ingebretsen är hovkapellmästare och tidigare chef för GöteborgsOperan, professor i Oslo och sedan fyra år ledare för den orkestermasterutbildning som ger konserten på fredag. På GöteborgsOperan är även Øyvor Volle verksam som konsertmästare när hon inte turnerar med Vertavokvartetten, en stråkkvartett i absolut världsklass.

University of Gothenburg Symphony Orchestra lockar till sig studenter från stora delar av världen – i höst är 18 nationer representerade.
Orkestern består till största delen av studenterna vid masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik. Den är tvåårig och den enda i sitt slag i Europa.
Det senaste året har orkestern gästspelat på flera håll i Sverige och Norge. Till våren väntar ytterligare turer till Vara, Stockholm och Köpenhamn.
Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Konserten börjar kl 19 på fredag 17 oktober i huset Artisten, Högskolan för scen och musik.

Foto: Johan Wingborg

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23