Ny prefekt på Högskolan för scen och musik

Nyhet: 2014-01-02

Mist Þorkelsdóttir, dekan och ledare för musikutbildningarna vid Islands Konstnärliga Akademi, har utsetts till prefekt vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Hon tillträder sin nya anställning i sommar.

Mist Þorkelsdóttir är komponist och verksam även som lärare i komposition. Hon har också en omfattande internationell verksamhet inom t ex AEC, Association Européenne des Conservatoires, och ANMA, Association of Nordic Academies.

- Jag känner mig hedrad och mycket glad över att få möjligheten att leda Högskolan för scen och musik och på det viset också bidra till att vårda och stärka vår nordiska kultur i en alltmer globaliserad värld, säger Mist Þorkelsdóttir i en kommentar.

- Det är varje människas rättighet att förstå hur konst och konstnärliga uttryck skapar och återskapar känslor och situationer och ger ny mening åt och förståelse för våra levnadsförhållanden. Högskolan för scen och musik med sina studenter har en nyckelroll i det arbetet.

Rekryteringen av en ny högskoleprefekt har pågått sedan Staffan Rydén på försommaren 2013 utsågs till kulturchef i Västra Götalandsregionen.
En beredningsgrupp med anställda och studenter vid Högskolan för scen och musik har arbetat fram förslaget och därefter har dekanus vid Konstnärliga fakulteten Ingrid Elam fattat beslutet att anställa Mist Þorkelsdóttir.

- Med Mist Þorkelsdóttir får Högskolan för scen och musik en prefekt med ett aktivt, internationellt etablerat konstnärskap. Mist Þorkelsdóttir har dessutom byggt upp och lett musikinstitutionen vid Islands Konstnärliga Akademi sedan starten 2001.
Jag ser fram emot att arbeta med Mist och gratulerar både henne och HSM till ett utmärkt val av prefekt! säger Ingrid Elam.

Foto: Heida.is

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23