Mästarnas mästare - Mozart och Mahler

Nyhet: 2013-04-26

I musikens magi ingår att den kan ta raka vägen in i hjärtat – den är omöjlig att värja sig mot. Till den musiken hör Mozarts femte violinkonsert och Mahlers femte symfoni, som utgör programmet med University of Gothenburg Symphony Orchestra fredag 3 maj kl 19 i huset Artisten. Cecilia Zilliacus är solist och Olaf Henzold dirigerar.

Mozarts femte och sista violinkonsert är skriven av en 19-åring som redan är en fullfjädrad tonsättare. Här spelar en av Sveriges mest hyllade violinister Cecilia Zilliacus konserten som bl a innehåller för den tiden mycket populära ”turkiska ” inslag.

Olaf Henzold har under mer än tio år varit gästdirigent på GöteborgsOperan där han lett framföranden av bl a Wagner- och Straussoperor. Här blir den senromantik av annat slag. Mahlers femte symfoni är ett eget universum med alla sina känslolägen, från djupaste sorg till segerstämning. Det berömda adagiettot, som använts i både filmer, konståkningstävlingar och i många andra sammanhang, kan framkalla såväl tårar som leenden och är utan jämförelse Mahlers mest kända stycke.

Konserten ges även vid gästspel i Örebro och Uppsala 4-5 maj.

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel är tvåårig och lockar studenter från stora delar av världen – i vår är fjorton nationer representerade. Detta läsår firar utbildningen sina första tio år. Orkestern utgörs dels av studenter från denna utbildning, dels av studenter från andra musikutbildningar i Sverige och utomlands, vid denna konsert från högskolor i Bergen, Berlin, Malmö, Paris, Stockholm, Tallinn, Warszawa, Wien och Würzburg. Även studenter från grundutbildningen i klassisk musik medverkar vid denna konsert.

Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Boka biljetter

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23