Dags att tävla i musik - Ljunggrenska tävlingen

Nyhet: 2014-09-30

I Göteborg avgörs varje år sedan 1997 Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Det är Sveriges största tävling för unga begåvningar inom det klassiska området med 200 000 kronor i årlig prissumma.

Nu till helgen samlas sex deltagare för att tävla om de tre priserna. De är Lana Anikina Suran - piano, Isabelle Bania - violin, Filip Draglund - trumpet, Daniel Hormazábal - piano, Linn Persson - saxofon och Kristina Winiarski – cello. Alla är mellan 20 och 27 år gamla och har studerat musik sedan barnsben, flera även utomlands.

I lördagens semifinal bedöms de av en jury och tre går därefter vidare till finalen på söndag. Plats för tävlingen är huset Artisten mitt i Göteborg och tävlingen är ett samarbete mellan stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond och Högskolan för scen och musik.

Under tävlingens arton år har mer än tre miljoner kronor delats ut till unga musiker på väg ut i karriären. Bland tidigare pristagare märks t ex sopranen Camilla Tilling, violinisten Sara Trobäck, cellisterna Andreas Brantelid och Jakob Koranyi samt blockflöjtisten Per Gross.

Men Ljunggrenska tävlingen är mer än en tävling – den är också två härligt långa konserter med massor av skön musik spelad av unga människor med en brinnande lust att beröra!

Mer om tävlingen
Ljunggrenska tävlingen äger rum på Högskolan för scen och musik i huset Artisten helgen 4-5 oktober med semifinal lördag 4 oktober kl 15 och final söndag 5 oktober samma tid. Fri entré båda dagarna.
Från semifinalen tas tre deltagare ut till finalen dagen därpå. Då spelar de tävlande helt nya stycken. Förstapristagaren får 100 000 kronor, andrapristagaren 60 000 och tredjepris är 40 000 kronor. Åldersgränsen är 27 år för instrumentalister och 29 för sångare.
Juryn består av tidigare konstnärliga ledaren för GöteborgsOperan Lise-Lotte Axelsson, ordförande, Oskar Ekberg, pianist och tidigare pristagare, klarinettisten Kjell Fagéus, Tobias Ringborg, violinist och dirigent samt sångerskan Susanne Rydén.

Här kan du läsa mer om semifinalisterna och om vad de ska spela

Hjärtligt välkommen till två spännande tävlingsdagar med musiken i centrum!

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23