Längtan till Italien

Nyhet: 2014-03-05

GöteborgsOperans förste gästdirigent Giancarlo Andretta dirigerar musik med anknytning till sitt hemland i huset Artisten på fredag. University of Gothenburg Symphony Orchestra spelar bl a Mendelssohn och Rossini och solist är konsertpianisten Bernt Wilhelmsson, även lärare vid Högskolan för scen och musik.
Rossinis populära uvertyr till operan Wilhelm Tell inleder och avlöses av Igor Stravinskijs eleganta och fräcka konsert för piano och träblåsare. Symfoni nr 4, den italienska, av en 24-årig Mendelssohn avslutar konserten.

Giancarlo Andretta har de senaste åren dirigerat flera kritikerrosade föreställningar på GöteborgsOperan, främst musik av Donizetti, Rossini och Verdi. Han gästar regelbundet konsert- och operahus runt hela Europa och är professor i orkesterdirigering i Köpenhamn. Bernt Wilhelmsson är bohusläning och verksam som solist och kammarmusiker. Han har framträtt bl a i Frankrike, Kanada och USA. Han är också lärare i piano, kammarmusik och musikalisk instudering vid Högskolan för scen och musik.

University of Gothenburg Symphony Orchestra består till största delen av studenterna vid masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik. Den är tvåårig och den enda i sitt slag i Europa. Därför lockar den till sig studenter från stora delar av världen – i vår är fjorton nationer representerade. Det senaste året har orkestern gästspelat på flera håll i Sverige och nu senast i Norge. I vår väntar ytterligare turer till Växjö och Köpenhamn.
Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Till biljettbokningen

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23