Kulturaktörer intar Avenyn i 243 dagar

Nyhet: 2015-08-03

Andrei Venghiac "From Memory Alone", 2014-2015

Den 12 augusti 2015 öppnar en ny mötesplats för konstutövare och publik på Kungsportsavenyn 25. Genom en mix av konstnärliga uttryck kommer platsen att erbjuda ett estetiskt, intellektuellt och utmanande initiativ i Göteborgs kulturliv.

Den nya plattformen på Avenyn i Göteborg är ett samarbete mellan Akademin Valand, HDK - Högskolan för design och konsthantverk samt Högskolan för scen och musik. Programmet sträcker sig över 243 dagar och invigs onsdagen den 12 augusti kl. 16-20.

Konstnären John Huntington är projektsamordnare för A-venue. Han berättar att idén är att lyfta fram en mix av olika konstarter och genrer från universitets konstnärliga utbildningar.

John Huntingtons förhoppning är att det tvärkonstnärliga samarbetet ska skapa nya uttryck och positioner.

- Programmet kommer att presentera en konstruktivt kritisk hållning till utvecklingen i samhället och staden.

Invigning med utställning och performance

Under den officiella invigningsutställningen visas fem projekt från de tre konstnärliga institutionerna. Verken visar bredd i utförande och tematik med gemensamma beröringspunkter, som strävan efter tillhörighet.

Benedikte Esperi, masterstudent i Contemporary Performative Arts vid Högskolan för scen och musik, framför ett performance under vernissagekvällen. Hon beskriver mötet med betraktaren som en betydelsefull aspekt av hennes konstnärliga arbete och betonar att varje möjlighet att synliggöra performancekonst är viktig. ​

- A-venue har inte det traditionella formatet för scenkonst, vilket skapar utrymme för idéer om hur, vad och när den typen av konst jag arbetar med ska visas. Platsen är lättillgänglig ur flera perspektiv och det har stor betydelse i det här sammanhanget, säger Benedikte Esperi.

Programmet på A-venue är gratis och öppet för alla intresserade. Det blir en form av experimentell verksamhet, ett möte mellan konstakademin och staden förklarar John Huntington och tillägger;

- Det kommer att vara en aktiv plats, där det alltid pågår något, där konstarter och genrer mixas och stärker varandra. Förhoppningen är att få till ett generöst möte mellan konstnärer och publik.

VERNISSAGE A-VENUE
Onsdag 12 augusti kl. 16-20
Välkomsttal kl. 16:45, performance kl. 17

Deltagare: Amanda Hart, Martin Horgan, Benedikte Esperi, Åsa Lind och Andrei Venghiac.

Öppettider: Efter invigningen är utställningen öppen fram till 5 september, onsdag - lördag kl. 12-18. Performance av Benedikte Esperi framförs den 13-15 augusti, kl. 16:30 (längd 30-40 min). Efter varje visning finns möjlighet för öppet samtal kring konstnärens process och metod.

Gilla oss på FB!

John Huntington, projektsamordnare, 0704-741380
Paulin Nande, kommunikatör, 031-786 6655

Programinnehållet är ett samarbete mellan Akademin Valand, HDK - Högskolan för design och konsthantverk, samt Högskolan för scen och musik. Lokalen lånas ut av Wallenstam.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23