Konsert för orkester och en hand

Nyhet: 2014-01-27

Vänster hand är solist i Maurice Ravels spektakulära pianokonsert, skriven för en konsertpianist som förlorat sin högerarm i första världskriget. Numera är den en favorit även för pianister med båda händerna i behåll.

På lördag 1 februari kan du höra den spelas av Martin Malmgren, ung pianist från Göteborg på väg ut i karriären, när han och hans vänsterhand musicerar tillsammans med University of Gothenburg Symphony Orchestra kl 15 i huset Artisten.

På programmet står dessutom Sibelius populära En Saga samt Béla Bartóks fantasifulla och omväxlande Konsert för orkester under ledning av den finländske dirigenten Petri Sakari.

Han har dirigerat alla större orkestrar i Finland samt flera av Skandinaviens ledande orkestrar. Petri Sakari har även dirigerat orkestrar i bl a Wien, Tokyo och Singapore. Han har dirigerat opera- och balettföreställningar vid Finlands Nationalopera, Kungliga Operan i Stockholm och operahusen i Göteborg, Malmö, St. Gallen samt Reykjavik och gjort många skivinspelningar med framför allt nordisk musik.

Pianosolisten Martin Malmgren har utbildat sig vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors. I höstas vann han 100 000 kronor och Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Solistuppdraget med orkestern är en del av priset och Martin Malmgren har själv valt stycket – en utmaning för vilken konsertpianist som helst!

Efter lördagens konsert ger sig orkester, dirigent och solist ut på en miniturné till Larvik och Bergen i Norge.

University of Gothenburg Symphony Orchestra består till största delen av studenterna vid masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik. Den är tvåårig och den enda i sitt slag i Europa. Därför lockar den till sig studenter från stora delar av världen – i vår är fjorton nationer representerade. Ofta medverkar studenter från andra musikutbildningar i Sverige och utomlands i orkesterproduktionerna.
Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23