Helkväll med Wagner

Nyhet: 2013-12-10

GöteborgsOperans främsta Wagnersångare, sopranen Annalena Persson och basbarytonen Anders Lorentzson, sjunger höjdpunkter ur Wagneroperor när de på torsdag 12 och fredag 13 december gästar huset Artisten och University of Gothenburg Symphony Orchestra. Bl a står Isoldes kärleksdöd och Wotans avsked på programmet.

Kjell Ingebretsen styr orkestern med fast hand när den nu för första gången arbetar med Wagners musik och radioprofilen Lars Sjöberg lotsar publiken genom skeppsbrott och trolldrycker fram till gudaskymning.

Årets mest omstridda jubilar har tonsättaren Richard Wagner varit, trots att det är 200 år sedan han föddes. Med sina öppet antisemitiska åsikter väcker han fortfarande avsky bland många. Andra väljer att framhäva hans betydelse som nyskapande operatonsättare. Vid veckans konserter blir det idel publikfavoriter med avsnitt ur operorna Tristan och Isolde, Valkyrian och Ragnarök samt uvertyren till den tidiga operan Rienzi och en aria ur Den Flygande Holländaren.

Annalena Persson hyllas som en av vår tids främsta Wagnersopraner var hon än framträder. Senast kunde göteborgspubliken i vintras höra henne som Isolde. Som Wagnersångare har även Anders Lorentzson fått mycket beröm, inte minst i rollen som Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg på GöteborgsOperan, där han under året bl a sjungit rollen som Mr Flint i Billy Budd. Under våren 2014 kan man höra dem tillsammans i Puccinis opera Tosca.

Kjell Ingebretsen är konstnärlig ledare för masterutbildningen i orkesterspel vid Högskolan för scen och musik. Under närmare tio framgångsrika år ledde han GöteborgsOperan efter att tidigare ha verkat bl a som hovkapellmästare på Kungl. Operan i Stockholm.

University of Gothenburg Symphony Orchestra består till största delen av studenterna vid masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på Högskolan för scen och musik. Den är tvåårig och den enda i sitt slag i Europa. Därför lockar den till sig studenter från stora delar av världen – i höst är fjorton nationer representerade. Ofta medverkar studenter från andra musikutbildningar i Sverige och utomlands i orkesterproduktionerna. Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Veckans konserter är ett samarbete med GöteborgsOperan.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23