Hedersdoktorer utnämnda vid Konstnärliga fakulteten

Nyhet: 2013-06-19

Filmregissören Helma Sanders-Brahms och perfomanceartisten Liz Aggiss har utsetts till 2013 års hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Beslutet är taget av Konstnärliga fakultetsstyrelsen tillsammans med Högskolan för scen och musik och Akademin Valand.

Helma Sanders-Brahms är tysk filmregissör som under 1960- och 1970 talen var med och skapade det som man idag kallar ”nya tyska filmvågen”. Tillsammans med namn som Rainer Werner Fassbin-der, Werner Herzog och Margarethe von Trotta är hon ett av de stora namnen inom den tyska filmen. Efter samarbetet med Pier Paolo Pasolini började hon 1969 att producera egna filmer, till en början mest socialt starka engagerade dokumentärfilmer. Idag är hon internationellt prisad filmregissör och manusförfattare. I Sverige är hon mest känd för sitt starka antikrigsdrama Tyskland, bleka moder. Filmkritikern Monika Tunbäck-Hanson skriver:”Helma Sanders-Brahms är en av de mest kompromisslösa filmskaparna i den generation som gjorde att man på 1970-talet talade om en förnyelse av tysk film.”

Filmutbildningen vid Akademin Valand har idémässigt sina rötter i den moderna europeiska filmen som växte fram under 1950-, 1960-, och 1970-talen. Samarbetet med Helma Sanders-Brahms blir ett viktigt sätt att åter anknyta till den tyska filmen från den tiden.

Liz Aggiss är en brittisk performanceartist, koreograf, filmare och författare. Hon är också professor i ”Visual Performance” vid den konstnärliga fakulteten på universitetet i Brighton. Sedan 1970-talet har hon arbetat med ett brett spektrum av sceniska uttryck: kabaret, vaudeville, opera, levande konst, dans, teater och film och rör sig fritt mellan konst och populärkultur, ofta med provokation och humor som ingredienser. Rötterna finns i den europeiska danskonst som växte fram i början av 1900-talet, t ex Mary Wigman och Kurt Jooss, senare även Pina Bausch. 1994 mottog hon Bonnie Bird Choreography Award och år 2003 fick hon brittiska Arts Council Dance Fellowship Award. Sedan 2009 är hon anställd av British Council för att sprida sin konstart vidare inom och utanför Storbritannien.

Liz Aggiss är en av de personer som inspirerat till masterutbildningen Contemporary Performative Arts vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och hon har också varit gästlärare där. Utbildningen är uppbyggd kring det som är grund för Liz Aggiss egna arbete – fysisk gestaltning, dansfilm och musik i det offentliga rummet/den platsspecifika arenan.

- Liz Aggiss och Helma Sanders-Brahms är två framstående och fullt verksamma konstnärer som kommer att kunna bidra till utvecklingen inom fakulteten även i framtiden, säger Ingrid Elam, Dekan vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Helma Sanders-Brahms och Liz Aggiss kommer till Göteborg för att delta på installationen för heders-doktorer, som äger rum den 25 oktober.

Artikeln publicerades först på: konst.gu.se

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23