Världsmusikprojekt i samarbete med Norge

Nyhet: 2014-03-10

Folk/världsmusikutbildningen vid Högskolan för scen och musik är ensam i sitt slag i Norden och därför en eftersökt samarbetspartner. I dagarna har ett nytt samarbete blivit klart, denna gång med universitetet i Agder (Kristiansand) och deras Institutt för rytmisk musikk.

Projektet heter ”Music without borders – traditionsmusik från Setesdal i möte med musik från hela världen” och har fått 2,3 miljoner norska kronor av ett norskt projektprogram, för övrigt den största enskilda summa programmet delat ut.

Traditionell folkmusik från norska Setesdal ska ställas samman och digitalt skickas ut till ett antal länder runtom i världen, bl a Mali, Nepal, Palestina och Thailand. Där ska den spelas igen, men på respektive lands egna folkmusikinstrument. Nästa steg i projektet blir att musiker från alla inblandade länder strålar samman i Kristiansand och spelar tillsammans. Vid denna samling ska också clinics, workshops m m äga rum. Från HSM medverkar i första steget flera av de lärare som undervisar på världsmusikutbildningen. Deras kompetens finns inte i Norge. Så småningom får även skolans studenter delta.

- Det här kan bli något verkligt spännande som vidgar alla våra kontaktnät, kommenterar Lars Ohlsson, som leder världsmusikutbildningen i Göteborg och som hoppas att både studenter och lärare får glädje av projektet.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23