Följ med in i skogen!

Nyhet: 2014-05-06

Rödluvan och vargen- En helt galet underbar, djup och vild historia. Så karaktäriserar regissören Mira Bartov Stephen Sondheims sagomusikal Into the Woods. Just nu slutspurtar hon med repetitionsarbetet. 8 maj är det premiär på Stora Teatern. På scenen står alla sexton musikalstudenterna vid Högskolan för scen och musik och för tredjeårsstudenterna är detta examensföreställningen som avslutar hela utbildningen.

I Into the woods får vi möta flera kända sagofigurer som t ex Rödluvan, Askungen och Rapunzel, men de uppför sig inte riktigt som vi är vana vid.
- Pjäsens figurer är till en början ett slags karikatyrer, så som vi känner dem, berättar Mira Bartov, men undan för undan fördjupar vi var och en av dem. Ju mänskligare de blir desto mer tror jag publiken kan känna igen sig själva i dem.

Musikalens namn syftar på att alla pjäsfigurerna går in i skogen, platsen där vi möter våra rädslor och vårt undermedvetna. Skogen spelar därför stor roll i sagans värld och är ofta en plats för prövningar, så även här.
Into the woods hör till Stephen Sondheims mest spelade musikaler vid sidan av A Little Night Music och Sweeney Todd. Den hade urpremiär 1986 och Broadwayversionen ett par år senare tog hem en mängd belöningar liksom uppsättningen i London 1990. I den nya versionen i Göteborg bidrar sju musiker på scenen till att Sondheims melodier får rätt stuk. Men vad handlar det hela egentligen om?

- Jag vill… Det är inlednings- och avslutningsorden i musikalen. Hur långt är vi beredda att gå för att få det vi önskar? Och vilka är konsekvenserna när våra önskningar slagit in och vi klarat uppoffringar och prövningar?
- Det vi mest av allt önskar oss har en tendens att förlora sitt värde i samma ögonblick som vi får det vi vill ha. Det är vår drivkraft framåt i livet samtidigt som det är en förbannelse, tillägger Mira Bartov. Hon är professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik och har tidigare bl a regisserat flera Mozartoperor på skolan. Hösten 2012 regisserade hon Chess på Göteborgsoperan.

Into the woods ges 8-10 maj vid tre kvällsföreställningar och en förkortad dagföreställning. Föreställningen ges i samarbete med Stora Teatern och Tillskärarakademin.

Fakta om Into the Woods
En musikal av Stephen Sondheim och James Lapine
Översättning: Ulricha Johnson
Regi: Mira Bartov
Scenografi: Ger Olde Monnikhof
Kapellmästare: Daniel Lindén

Medverkande musikalstudenter:
Årskurs 3: Martine Bakken Lundberg, Markus Christensen, Maria Friman, Maria Lindström, Malin Malm, Rasmus Mononen, Jonathan Tufvesson Larsson och Joel Zerpe.
Årskurs 1: David Alvefjord, Mira Andersson, Vilhelm Blomgren, Anna-Hanna Rosengren, Åsa Sjöblom, Tomas Stokke, Pia Ternström och Hanna Ulvan

Musiker: Amalia Beauregard Camp – flöjt, Paula Bereijo López – klarinett, Bjørn Bjerknaes-Jacobsen – trumpet, Francisco Javier Martin Moreno – basklarinett, Joel Malmborg – kontrabas och Joakim Spogardh – slagverk

Till Stora Teaterns biljettbokning

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23