Efterlängtat examenstillstånd i dans till lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Nyhet: 2015-12-17

Från och med hösten 2016 kan man utbilda sig till ämneslärare i dans vid Göteborgs universitet. Därmed blir GU det enda lärosäte i Sverige som erbjuder ämneslärarprogram för samtliga estetiska skolämnen.

Bengt Jönsson
är enhetschef på Högskolan för scen och musik (HSM) och hans roll har varit att leda och skapa förutsättningar för arbetsgruppen som arbetat med att ta fram underlag för ansökan.

- Vi är väldigt glada och lättade för att ansökan gått igenom. Det har varit ett omfattande arbete under några års tid både med analysarbete och att skriva fram underlag för ansökan, säger han.

Det är en arbetsgrupp bestående av honom själv, Birgitta Sandström, docent vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm, Professor Monica Lindgren, universitetsadjunkt Monica Milocco och Heléne Engberg, avdelningsdirektör vid Lärarutbildningsnämnden som står bakom ansökan.

Ska samverka med Dans och Cirkushögskolan

- I ansökan har vi lyft fram en planerad samverkan med Dans och Cirkushögskolan med syfte att under inledande uppbyggnadsfas kunna kvalitetssäkra både kompetens och miljö.

Bedömningen är att intresset för ämnet dans i lärarutbildningen är stort.

- Göteborgsregionen har en mycket omfattande konstnärlig och pedagogisk dansverksamhet med många engagerade utövare. Möjligheten att utbilda sig till ämneslärare i dans har hittills endast funnits i Stockholm och Piteå så vi ser att vi kommer kunna både komplettera och stärka dansfältet.

Dans väl etablerat på HSM

Dansämnet på HSM finns för närvarande representerat inom institutionens konstnärliga kandidatprogram i musikal, masterprogrammet CPA samt inom de didaktiska kurser de medverkar i inom Förskollärarprogrammet och Grundlärarprogrammet. Dessutom ger man en fristående kurs i dansdidaktik.

- Vi är väl medvetna om den arbetsinsats som krävs med att etablera en ny inriktning inom ämneslärarprogrammet, men ser också, utifrån de nya förutsättningar som ges, stora utvecklingsmöjligheter med att inlemma ytterligare en konstform inom verksamheten. Att kunna erbjuda nya spännande pedagogiska och konstnärliga möten i en kreativ miljö, känns mycket inspirerande, säger Bengt Jönsson.

Fakta

Lärarutbildningen är den största utbildningen inom högskolan. Universitet och högskolor som vill starta en lärarutbildning måste ansöka om examenstillstånd till Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Utbildningarna som UKÄ säger ja till uppfyller kraven för högre utbildning och förväntas genomföras med hög kvalitet.

Artikeln publicerades först på: lararutbildning.gu.se

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23