Cellisten Amalie Stalheim vann Ljunggrenska tävlingen för unga musiker 2015

Nyhet: 2015-11-09

Ljunggrenska tävlingen för unga musiker 2015 avgjordes helgen 3–4 oktober. Efter söndagens finalomgång stod det klart att den norska cellisten Amalie Stalheim, som studerar på Edsbergs slott, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, vann förstapriset, 100.000 kr. Juryns motivering var: ”För ett intimt och oerhört finstämt kammarmusicerande med suverän känsla för färg och timing.” Vid finalen framförde Amalie Stalheim musik av Robert Schumann, Claude Debussy samt av Jostein Stalheim.

Andrapriset, 60.000 kr, gick till violinisten Ylva Larsdotter med juryns motivering: ”En modig och modern konstnär som med sitt passionerade uttryck tar med sig publiken på en spännande kammarmusikalisk resa.” Vid finalen framförde Ylva Larsdotter Johannes Brahms sonat för violin och piano i G-dur.

Tredjepriset, 40.000 kr, gick till cellisten Tomas Lundström med juryns motivering: ”En nobel musiker som förmedlar musiken med stor elegans och virtuositet.” Vid finalen framförde Tomas Lundström musik av Dmitrij Sjostakovitj och Carl Maria von Weber.

Juryn som arbetade med såväl semifinalen som finalen bestod av:

• Lise-Lotte Axelsson: pianist, tidigare chef på GöteborgsOperan, ordförande
  • Dan Laurin: blockflöjtist
  • Anna Lindal: violinist
  • Ellen Nisbeth: altviolinist
  • Susanne Rydén: operasångare

Högskolan för scen och musik gratulerar pristagarna och tackar alla inblandade för årets tävling.
Amalie Stalheim kommer att medverka i en produktion med University of Gothenburg Symphony Orchestra fredagen 27 maj 2016.

AV: Anders Carlsson

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23