Bara brittiskt med Andrew Manze

Nyhet: 2013-04-02

En brittisk dirigent och musik av fem brittiska tonsättare – på fredag har göteborgspubliken chansen att göra en djupdykning i musik från Storbritannien, musik som sällan klingar i Sverige.
Dirigenten Andrew Manze gästar under veckan University of Gothenburg Symphony Orchestra och ägnar hela programmet åt musik från sitt eget land. Konserten äger rum fredag 5 april kl 19 i huset Artisten.

Konsertens äldsta stycke skrevs på den elisabetanska tiden av John Dowland medan det yngsta är skrivet för bara sju år sedan av den mycket framgångsrike Thomas Adés. Däremellan musik av bl a Henry Purcell och Ralph Vaughan Williams. Ett par av styckena har Andrew Manze själv arrangerat.

Andrew Manze är barockviolinisten som lika mycket ägnar sig åt att dirigera och med lika stor framgång. Efter att ha lett flera brittiska ensembler för äldre musik är han numera knuten till BBC:s orkester i Skottland. Men han har också vistats mycket i Sverige de senaste åren, bl a som chef för orkestern i Helsingborg. Konserten ges också i Vara lördagen 6 april kl 16.

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel är tvåårig och lockar studenter från stora delar av världen – i vår är fjorton nationer representerade. Detta läsår firar utbildningen sina första tio år.
Orkestern utgörs dels av studenter från denna utbildning, dels av studenter från andra musikutbildningar i Sverige och utomlands, vid denna konsert från högskolor i Berlin, Bergen, Piteå, Wien och Stockholm. Under våren gör orkestern fem gästspel. Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Hela programmet:

John Dowland: Pavan, Semper Dowland, semper dolens
Thomas Adés: Three Studies from Couperin
Henry Purcell: Fantasia on one note
William Lawes: Fantasia in G minor-major
Ralph Vaughan-Williams: Symfoni nr 8 d-moll

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23