Ahmad al Khatib är Årets inspiratör

Nyhet: 2013-10-30

Oud-spelaren, läraren och tonsättaren Ahmad Al Khatib tilldelades det nyinstiftade Planetapriset i samband med Planetafestivalens invigning onsdag 30 oktober.
Ahmad Al Khatib är sedan 2007 lärare på Högskolan för scen och musik i musikteori, komposition och ensemble. På högskolan ägnar han sig också åt konstnärligt utvecklingsarbete tillsammans med Anders Hagberg, flöjtist och saxofonist, i projektet ”Modal och klanglig improvisation från två perspektiv; nordisk jazz och arabisk maqam”.

Juryn motiverade sitt val så här:
Priset som Årets inspiratör går till en internationellt hyllad instrumentalist med världen som arena och Göteborg som hemmaplan. Han briljerar och inspirerar inte bara som musiker, utan minst lika mycket i sin roll som pedagog, ledare och förebild, med en unik förmåga att lyfta både elever och medmusiker till oanade höjder.
En välrotad traditionsbärare och vidsynt gränsöverskridare som gärna tar med sin oud, den arabiska lutan, på oväntade musikaliska äventyr och generöst bjuder in andra att följa med.

Ahmad al-Khatibs första solo-cd, Sada, kom 2004. Där spelar han egna kompositioner och hyllar sina musikaliska föregångare Jamil och Munir Bashir.
2012 kom hans cd Sabil med slagverkaren Youssef Hbeisch. Den producerades vid Institut du Monde Arabe i Paris och utsågs bl a till månadens cd av den franska tv-kanalen Mezzo.

Grattis Ahmad!

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23