Länkstig

Öppna kammarmusikseminarier

Publicerad

Vill du lära dig mer om hur klassisk musik egentligen är uppbyggd och vad tonsättarna tänkte när de skrev den? Den 21 november finns chansen: Då arrangerar Högskolan för scen och musik kammarmusikseminarier som är öppna inte bara för musikerstudenter utan också för en intresserad allmänhet. Musikteoriläraren Joel Eriksson berättar mer.

Seminarierna äger rum parallellt i tre olika lektionssalar på Artisten, där Joel Eriksson och de andra två teorilärarna Dag Hallberg och Dan Olsson leder var sin grupp. Han beskriver det som en kombination av verkstad, experiment och musikteori. Studenterna spelar ett stycke som deltagarna sedan kommenterar, diskuterar och analyserar. Tillsammans försöker man förstå hur tonsättaren tänkt.

– Vi frågar oss vad noterna betyder i olika epoker, länder och traditioner. Förhåller sig tonsättaren till något annat verk, kanske en folkmelodi som man kan spåra? Sedan finns det massor av symboler i musiken, nedåtgående kromatik brukar betyda sorg och smärta. Uppåtgående oktav kan betyda manlighet, den rena kvinten oskuld och renhet. Det är symboler som traderats i århundraden av västerländsk musik och som vi idag upplever i till exempel filmmusik. Men exakt vad samtalen kommer att handla om beror också vilka frågor publiken ställer.

Är sådana här saker viktiga för en blivande yrkesmusiker att känna till?

– Det är oerhört viktigt, i kammarmusik måste musikerna ha en gemensam förståelse för verket. Vi kan inte sätta en maskin på att spela noter, utan musikern behöver kunna något mer än bara det står på pappret, historisk bakgrund och så vidare. 

Vem riktar sig de här seminarierna till, förutom studenterna?

– Om man kommer med öppna öron och intresse får man ut mycket av det. Lite förkunskaper i musik och musikhistoria är bra men man behöver inte kunna läsa noter.

Fakta:

Öppna kammarmusikseminarier äger rum 21 november kl 10.30 på Högskolan för scen och musik, Artisten i Göteborg. Seminarierna äger rum parallellt i salarna A503, A505, C310. Fri entré.