Johanna Persson - belönad violast

Nyhet: 2014-11-13

Stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen har tilldelats Kungliga Musikaliska akademiens interpretpris 2014 på 100 000 kronor. Trion består bl a av altviolinisten Johanna Persson, lärare vid Högskolan för scen och musik.

ZilliacusPerssonRaitinen

Motiveringen lyder: ”Interpretpriset 2014 tilldelas tre individuella musiker som med ömsesidig lyhördhet förenas i en gemensam tolkning där verket alltid står i förgrunden. Trio ZilliacusPerssonRaitinens förmåga att ständigt omformulera sig, bygger nya musikaliska universum och drar lyssnaren till musikens centrum.”

Stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen bildades 1999. Musikerna fann varandra vid en konsert vid Lapplands festspel och beslöt att fortsätta spela tillsammans. Sedan dess har man hunnit samarbeta med många andra framträdande musiker i flera musikaliska genrer och framträtt vid många festivaler runt om i Norden. Att utöka kammarmusikrepertoaren är också ett viktigt arbete för ZilliacusPerssonRaitinen. Ensemblen beställer regelbundet nya verk och har vid det här laget uruppfört ett 20-tal.

Johanna Persson är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och var under många år stämledare i GöteborgsOperans orkester. Numera frilansar hon vid sidan av sitt arbete som violalärare på Högskolan för scen och musik.

Förutom Johanna Persson i mitten av bilden består trion av violinisten Cecilia Zilliacus till vänster och cellisten Kati Raitinen till höger.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-12-23