Starta eller stoppa snurran
  • Vi firar jubileum!

Hjärtligt välkomna

till Högskolan för scen och musik och jubileumsåret 2016–17

Vad är det då för ett jubileum vi firar? Jo, vi vill uppmärksamma två viktiga händelser som visade sig bli startpunkten för en lång och fantastisk resa genom olika utvecklingsfaser och skepnader, och som lett fram till den institution vi är idag. År 1916 bildades Göteborgs Orkesterskola och 25 år senare startades en 2-årig teaterskola. Utbildningsutbudet, som till en början således riktade sig till klassiska musiker och skådespelare, har sedan succesivt byggts ut och utvecklats till den fantastiska mångfald vi har idag.

Högskolan för scen och musik utbildar komponister, lärare i musik, dans och teater, musikal- och performanceartister, musiker inom många genrer, operasångare och skådespelare. Vi ger också ett brett utbud av fristående kurser och utbildar förskollärare och grundskollärare i de estetiska uttrycksformerna. Våra studenter är på kandidat-, master- och doktorandnivå. Till detta kan läggas vår forskarmiljö där forskning bedrivs både på konstnärlig och vetenskaplig grund. Denna bredd gör oss unika bland konstnärliga högskolor i Sverige och skapar fantastiska möjligheter till gränsöverskridande uttrycksformer och samarbeten över genregränser.

”Temat för vårt jubileumsfirande är ”Då–Nu–Sen”, och kanske är det nödvändigt att blicka både bakåt och framåt i tiden för att helt och fullt kunna förstå och verka i nuet.”

Ett jubileum kan också fungera som ett slags bokslut, då vi stannar upp, reflekterar och lär av en tidsepok, dess händelser och utveckling. Temat för vårt jubileumsfirande är ”Då–Nu–Sen”, och kanske är det nödvändigt att blicka både bakåt och framåt i tiden för att helt och fullt kunna förstå och verka i nuet. I samband med några av höstens programpunkter arrangerar vi en serie jubileumssamtal under rubriken Konstnärligt talat, där bland annat musiker, scenkonstnärer och forskare ur en rad olika perspektiv diskuterar och söker svar på frågorna Var kommer vi ifrån? och Vart är vi på väg?

Högskolan för scen och musik samverkar med det omgivande samhället på många sätt, inte minst genom vår omfattande publika verksamhet med fler än 200 offentliga föreställningar och konserter varje år i vårt hus Artisten samt på andra platser i och utanför Göteborg. Vi medverkar också i och driver flera återkommande festivaler, konferenser, nätverk och utbyten. Vår verksamhet präglas av ett ständigt inflöde av besökande gästlärare, artister och forskare.

Genom sin förmedling av starka upplevelser bidrar konsten och kulturen till ett mer reflekterande och ifrågasättande förhållningssätt hos oss som individer. Samtidigt inspirerar konsten också till interaktion och samverkan människor emellan vilket skapar en känsla av samhörighet, nog så viktigt i dessa dagar då integration och visionen om ett samhälle för ALLA är en av våra största utmaningar. Pedagogiken och lärandet ger oss kunskap och bildning, de effektivaste medlen mot fördomar och rädslor. Vi vill utbilda studenter som med sin yrkesskicklighet, konstnärlighet, pedagogiska passion, kreativitet, nyfikenhet, öppenhet och lekfullhet kan inspirera, påverka och bidra till ett samhälle fyllt av konstnärlig skönhet, kunskap, tolerans och humanism.

Kära gäster – vi vill fira vårt jubileumsår tillsammans med er – varmt välkomna!

Thomas Jäderlund
Tf prefekt

I vårt kalendarium hittar du alla evenemang för våren.

Wilhelm StenhammarTonsättaren och dirigenten Wilhelm Stenhammar startade 1916 Göteborgs Orkesterskola som idag är grunden till våra musikerutbildningar.

Maria SchildknechtMaria Schildknecht startade 1941 en tvåårig teaterskola som blev början till det som idag är de sceniska utbildningarna.

Om du klickar på bilderna får du se några till betydelsefulla personer för Högskolan för scen och musik. Du kan läsa mer om dem i säsongsprogrammet som du kan hämta i foajén i Artisten eller läsa som pdf.

Jubileumsprogram för våren 2017 Jubileumsprogram för hösten 2016

Gertrud FridhYat MalmgrenJan LingIllustration: Tham & Videgård Arkitekter