Christian Zacharias blir hedersdoktor

Nyhet: 2017-06-01

Foto: Michael Kessler

Konstnärliga fakulteten har utsett Christian Zacharias till hedersdoktor i musikalisk gestaltning. Han får utmärkelsen för att ha bidragit till fakultetens verksamhet på ett ovärderligt sätt.
Christian Zacharias, vid St Pauls kammarorkester i Minnesota, är en av världens ledande pianister och dirigenter.

– Christian Zacharias har sedan länge ett ovärderligt samarbete såväl med Högskolan för scen och musik som med Göteborgs symfoniker, säger Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga Fakulteten. Samtidigt som Zacharias utses till hedersdoktor i musikalisk gestaltning utses också Liz Wells till hedersdoktor i fotografi vid Konstnärliga Fakulteten.
– Dessa två hedersdoktorer hedrar oss minst lika mycket som vi vill hedra dem, säger Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten.

Titeln hedersdoktor kan den få som har gjort fina insatser för universitetet. Varje år har fakulteten möjlighet att utse en eller två hedersdoktorer.
Hedersdoktorerna Liz Wells och Christian Zacharias kommer båda att bli inbjudna till Göteborgs universitets doktorspromotion som sker under högtidliga former senare i höst. Värdar för dem då blir Tyrone Martinsson, Akademin Valand och Anders Köllerström, Högskolan för scen och musik. Johannes Landgren, fakultetens prodekan, är utsedd till promotor.
Mer om hedersdoktorer på universitetets hemsida.

• Stenastiftelsen finansierar 6 stipendier för "tredjelandsstudenter"

[2017-11-16] För de kommande tre åren finansierar Stenastiftelsen två stipendier årligen omfattande studieavgiften 347 200 kronor. Sammantaget sex stipendier under perioden 2017-2019.

• Fler insatser mot sexuella trakasserier

[2017-11-14] Den senaste tidens rapporter i media visar att insatser som gjorts hittills har inte varit tillräckliga. Nu inleder vi ett arbete för att se vilka åtgärder vi på Konstnärliga fakulteten behöver göra för att bryta tystnadskulturen och förhindra trakasserier.

• 4,3 milj kr för forskning om musiklärarutbildningar

[2017-11-02] Professor Monica Lindgren och docent Olle Zandén, lärare och forskare i musikpedagogik vid Högskolan för scen och musik, har tillsammans med en kollega från Karlstads universitet tilldelats 4,3 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning inom utbildningsvetenskap.

• Öppna kammarmusikseminarier

[2017-11-01] Vill du lära dig mer om hur klassisk musik egentligen är uppbygd och vad tonsättarna tänkte när de skrev den? Den 21 november finns chansen: Då arrangerar Högskolan för scen och musik kammarmusikseminarer som är öppna inte bara för musikerstudenter utan också för en intresserad allmänhet. Musikteoriläraren Joel Eriksson berättar mer.

• Nytt projekt på jakt efter nyskrivna svenska musikaler

[2017-10-26] Nina Norblad: "Det saknas en arena för nyskriven musikal i Sverige"