Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i musikdramatik

I masterutbildningen i musikdramatik fördjupar du dina kunskaper och färdigheter som utövande operasångare eller musikalartist. Du utvecklar din vokala nivå genom att arbeta med sångpedagog och instuderare flera gånger per vecka. Fokus ligger även på scenisk utveckling, samt på teori och ett undersökande arbetssätt. Du söker till programmet med ett projektarbete vilket går som en röd tråd genom hela utbildningenen, i detta arbete handleds du kontinuerligt både sceniskt och skriftligt. Du får tid och möjlighet att utvecklas som konstnär och att fördjupa ditt specifika uttryck.

Foto: Johan WingborgStudenter på masterprogrammet i musikdramatik 2016–2018: Från vänster: Hilkka Ylinärä, Kim Beemsterboer och Kim Bergkvist. Ej på bild: Rasmus Karlsson. Foto: Johan Wingborg

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen erbjuder individuell coachning i såväl vokal som dramatisk och fysisk gestaltning med syfte att utveckla kvaliteten och den egna originaliteten som artist. Fokus ligger också på att förfina den musikaliska interpretationen med hjälp av erfarna coacher och regissörer. Undervisningen anpassas efter individuella behov för att förädla artistens unika egenskaper.

Med seminarier på avancerad nivå och djupdykningar i den musikdramatiska litteraturen utökas studentens kunskapsbank. I seminarierna ges även möjlighet att reflektera kring och värdera sitt eget konstnärskap i relation till det samtida kulturlivet.

Studenten får verktyg för att utveckla sin självständighet som artist genom ett kritiskt och kreativt förhållningssätt till sitt hantverk och sin yrkesroll.

Som sökande till masterutbildningen har du i en projektplan formulerat dig kring ett intresseområde som du vill undersöka och vidareutveckla som ditt examensarbete. All övrig teoretisk och praktisk undervisning skall utnyttjas i det självständiga examensarbetet.

Utbildningen leder till konstnärlig masterexamen i musikdramatik, den är forskningsförberedande och kan ges på engelska.

Utbildningsmiljö

Vid Högskolan för scen och musik finns en för Skandinavien unik högskolemiljö där musiker, komponister, operasångare, musikalartister och skådespelare utbildas på kandidat- och masternivå sida vid sida.
Här finns även konstnärlig forskarutbildning. En framstående lärarkår bestående av såväl disputerade som konstnärliga professorer, samt lektorer och adjunkter svarar för hög konstnärlig och pedagogisk kvalitet i utbildningen.
Vi ingår även i internationella nätverk av högskoleutbildningar inom opera och musikal.

Lärarna

Ca. 30 lärare är knutna till det musikdramatiska området varav ca. hälften är timlärare. Bland lärarna finns fem professorer (varav tre konstnärliga och två vetenskapliga). Ett tiotal lektorer (varav en disputerad) ingår också i det musikdramatiska kollegiet.

Lokaler

Inom det sceniska området förfogar vi gemensamt över två teatrar, varav en musikteater, fem teaterstudior, två dans- och rörelsesalar samt ett antal sång- och instuderingsrum.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?