Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Komposition
Konstnärligt masterprogram i musik

Musikkomposition kan, i sin mest grundläggande form, sensibilisera oss för de specifika kontexter genom vilka ljud upplevs. Att anta Luigi Nonos utmaning, att komposition kan återuppväcka ens sinnen för att delta i någonting mycket större än oss själva, är den viktigaste uppgiften för nutida musikkomposition.

På Högskolan för scen och musik, antar vi en sån orientering genom att fokusera på studentens konstnärliga utveckling och konceptuella tänkande i samband med experimenterande med instrumentala ljud, notation och strukturellt tänkande. Idealt sett utvecklas komponister vid Högskolan för scen och musik till en konstnärlig samhällelig kraft, såväl lokalt som globalt, för att skapa unika konstnärliga uttryck som reflekterar mänskliga värden genom deras kompositioner och gränsöverskridande samarbeten.

Högskolan för scen och musik är en öppen och kreativ mötesplats med fönster ut mot världen. Vi betonar vikten av interdisciplinära kunskapsutbyten och samarbeten med andra program så som opera, teater, film, litteratur, poesi, arkitektur och bildkonst. Vi erbjuder också teknisk expertis inom flera teknologier genom vår elektronmusikstudio Lindbladstudion.

Programmet syftar till att förbereda studenten för framtida aktiviteter som professionell komponist, men kan också tjäna som grund för vidareutbildning på doktorandnivå. Grunden för undervisningen inkluderar individuell handledning, seminarier i musikteori, analys och estetik, samt "open score"-seminarier i samarbete med improvisationsutbildningen.

Möjligheterna för kompositionsstudenterna inkluderar samarbete med olika kammarensembler bildade av musikerstudenter vid Högskolan för scen och musik, internationellt etablerade professionella ensembler, Stockholms Blåsarsymfoniker, Kammarkören vid Högskolan för scen och musik, Norrköpings Symfoniorkester och stråkorkestern Musica Vitae. Det finns även möjlighet för externa projekt som exempelvis involverar GöteborgsOperan, ljudinstallationer och elektronmusiksamarbeten. Varje år hålls vår årliga festival Sirenfestivalen där komponister får sina verk framförda på Högskolan för scen och musik.

Huvudämnen
Litteraturseminarier
Självständigt examensarbete
Masterseminarier
Valbar kurs 

Behörighet, urval och anmälan (gällde för 2017)

Behörighet
För att vara behörig att gå masterutbildningen krävs, utöver grundläggande behörighet för utbildning på avancerad nivå, särskild behörighet i form av musikaliska färdigheter. Dessa kunskaper och färdigheter prövas vid antagningsprov, vilka bildar grundval för urval bland behöriga sökande.
Därutöver krävs konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp, minst 3 års godkända heltidsstudier på musikerprogram eller motsvarande. En student kan antas till utbildningen utan att ha haft grundläggande behörighet i form av en examen.

Urval
Urvalet bland behöriga sökande görs utifrån insända arbetsprover. Du ska lämna in minst tre (3) kompositioner eller ljudkonstverk, noterade och/eller inspelade. Dessutom ska du skicka in en "proposal" som beskriver styckenas komposition och estetik. Din "proposal" ska vara på minst tre (3) A4-sidor.
Alltsammans ska skickas via DAP, systemet för digitala arbetsprover.
Länk till webbsystemet

OBS! Endast arbetsprov och "proposal" inskickade till detta webbsystem accepteras.
Var noga med att i god tid skicka in materialet för att undvika tekniska problem. Detta ansvar ligger helt på dig som sökande.

Information om hur du använder vår tjänst för digitala arbetsprover hittar du i vår lathund till guide för sökande.
Quick reference guide (på engelska)

Arbetsprover och "proposal" ska vara Högskolan för scen och musik tillhanda senast den 1 februari 2017. Du kan lämna in dina arbetsprover fr.o.m. 9 januari 2017.

Ansökan
Ansökningsperioden för studiestart hösten 2018 är 1 december 2017 till 15 januari 2018. Du söker via www.antagning.se.

Om juryn vill, kallas den sökande till antagningsintervju. Kallelse sänds ut ca 3 veckor före intervjutillfället. Intervjuerna kommer att äga rum på Högskolan för scen och musik, Fågelsången 1, 405 30 Göteborg.

Kontaktinformation

Thomas Jäderlund

Enhetschef,

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?