Joel Eriksson om öppna kammarmusikseminarier

Foto: Stig-Magnus Thorsén

Joel Eriksson är lärare i musikteori och komposition. Tillsammans med lärarna Dag Hallberg och Dan Olsson håller han kammarmusikseminarer som är öppna inte bara för musikerstudenter utan också för en intresserad allmänhet.

– Seminarierna är en hel del verkstad och experiment. Studenterna spelar ett stycke som vi förberett, och sedan kommenterar, diskuterar och analyserar vi. Vi försöker förstå hur tonsättaren tänkt. Ofta går vi sedan tillbaka och spelar delar av stycket på olika sätt utifrån olika sätt att se på verket.

Kan du ge exempel på något som ni kan gräva fram ur notskriften?

– Vi frågar oss vad noterna betyder i olika epoker, länder och traditioner. Förhåller sig tonsättaren till något annat verk, kanske en folkmelodi som man kan spåra? Sedan finns det massor av symboler i musiken, nedåtgående kromatik brukar betyda sorg och smärta. Uppåtgående oktav kan betyda manlighet, den rena kvinten oskuld och renhet. Det är symboler som traderats i århundraden av västerländsk musik och som vi idag upplever i till exempel filmmusik. Men exakt vad samtalen kommer att handla om beror också vilka frågor publiken ställer.

Är sådana här saker viktiga för en blivande yrkesmusiker att känna till?

– Det är oerhört viktigt, i kammarmusik måste musikerna ha en gemensam förståelse för verket.
Vi kan inte sätta en maskin på att spela noter, utan musikern behöver kunna något mer än bara det står på pappret, historisk bakgrund och så vidare.

Vem riktar sig de här seminarierna till, förutom studenterna?

– Om man kommer med öppna öron och intresse får man ut mycket av det. Lite förkunskaper i musik och musikhistoria är bra men man behöver inte kunna läsa noter.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2017-10-27