Till startsida
Webbkarta

Kandidat i teater inriktning skådespeleri

OBS! Ingen antagning 2016.

180 hp

Tre ord som kännetecknar skådespelar-programmet vid Högskolan för scen och musik:
Självdistans – i ordets bästa bemärkelse. Ingen ägnar sig åt navelskåderi.
Ödmjukhet – inför förändringar, en bra balans mellan att hålla fast vid traditioner och att tänka nytt.
Humor – en varm stämning där man vågar falla, vilket är nödvändigt för att utvecklas."

David Fukamachi Regnfors,
gick ut skådespelarutbildningen 2010

Utbildningens främsta uppgift att utveckla professionella, självständiga och kritiskt tänkande konstnärer med ett personligt scenspråk.

Skådespelarutbildningen har på senare tid utvecklats till att bygga på studenternas självständiga arbete, egna initiativ och med betoning på vikten av att göra egna medvetna val. Utbildningen har också ett nära samarbete med musikal- och operautbildningen på skolan och med filmregiutbildningen vid Göteborgs universitet.
Även andra samarbeten görs i huset, som gemensamma seminarier, att musiker medverkar i en teaterproduktion, eller att skådespelarna är med i en konsert. Huset Artisten är, med över 600 studenter, en grogrund för nätverk över konstarterna.
Samarbeten med teatrar, andra teaterutbildningar och övriga branschen är också en stor del av utbildningens verksamhet och många gästpedagoger kommer från dessa områden.

Nyfiken på utbildningen? Titta på vår nya film! Till filmen

Innehållet i utbildningen år för år

Årskurs 1
Under första året introduceras och grundläggs de metoder som utbildningen har som utgångspunkt. Den sceniska gestaltningen omfattar grundläggande skådespelarträning och repetitionsövningar i nära kontakt med övriga gestaltande ämnen såsom röst/tal, sång och fysisk gestaltning.
Läs mer om första året och ett samtal mellan
tidigare studenten Nina Haber och läraren Per Nordin

Årskurs 2:
Under andra utbildningsåret fördjupas studierna. Krav på självständigt arbete ökar i form av olika sceniska moment och egna projekt. Det sceniska gestaltningsarbetet omfattar projekt med verk från den dramatiska litteraturen och undervisning i filmskådespeleri.
Läs mer om andra året och en intervju med läraren Gunilla Röör

Här kan du titta på två filmer med temat ”Mitt politiska hjärta”, som ett par studenter skapat under filmkursen i årskurs två.

Jonatan Siléns film (avslutade kandidatutbildningen 2010)

Marina Nyströms film (avslutade kandidatutbildningen 2011)

Årskurs 3:
Tredje året inriktas mot det kommande yrkeslivet. Under höstterminen gör studenten sin praktik på en teater, där han eller hon är skådespelare i en teaterproduktion. Sista terminen ägnas åt radioteater, ett självständigt arbete (examensarbete) samt slutproduktionen, en teaterproduktion som klassen gör på skolan eller i samarbete på någon teater.
Läs mer om tredje året och en intervju med tidigare studenten
David Fukamachi-Regnfors

Kontaktinformation

Peter Melin

Programansvarig,

Telefon:
070-877 40 81

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?