Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond

Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond grundades 1988 genom en donation av den göteborgske affärsmannen Stig Ljunggren till minne av dennes föräldrar Ebba (1887–1978) och Gustaf Ljunggren (1879–1967).

Ebba Ljunggren var tidnings- och affärskvinnan som, efter en tid som kassör på skämttidningen Puck, under andra världskriget blev Göteborgs-Postens administrativa chef och så småningom dess framgångsrika verkställande direktör.

Gustaf Ljunggren var främst politisk karikatyrtecknare och banbrytare inom den till aktualiteter knutna annonsreklamen. Han var i Sverige knuten till Puck och Söndags-Nisse samt internationellt till  Exlex och Simplicissimus. Mer känd blev Gustaf Ljunggren som Stomatoltecknare.

Ljunggrens Minnesfond har sedan starten 1988 delat ut bidrag, stipendier och donationer för sammanlagt mer än tio miljoner kronor. Förutom visst stöd till forskning och utbildning samt, i samarbete med föreningen Child, ansvarar för driften av två skolor i Indien, har Ljunggrens Minnesfond sedan 1993 kommit att fokusera på stöd till och utveckling av konstnärlig verksamhet. Stipendierna skall ovillkorligen gå till vidareutbildning.

I samarbete med Högskolan för scen och musik i Göteborg arrangeras årligen sedan 1997 Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Stipendier om sammanlagt 200 000 kr delas ut till de tre högst placerade i tävlingen. Musikstipendierna är de mest betydande kontinuerligt utdelade stipendierna i Sverige i sin kategori.

Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond har som målsättning att ge unga begåvningar möjlighet att på egna villkor studera vidare och utveckla sin talang.

Sidansvarig: Tobias Egle|Sidan uppdaterades: 2016-09-27